آیا در جستجوی میان وعده سالم هستید؟ زمان خداحافظی با هله هوله ها و جایگزین کردن آنها با یک کاسه خشکبار فرا رسیده است. یکی از این آجیل ها که در این مقاله به آن اشاره میکنیم پسته است . گفته میشود که انسان از سال ۷۰۰۰ قبل از میلاد مسیح با پسته آشنا بوده و این رابطه تا همین حالاهم تداوم دارد . در زبان هندی نیز نام این آجیل «پسته» است و در زبان تلوگو آنرا «پستهپاپو» می نامند. پسته مملو از ویتامین ها و مواد معدنی و همچنین غنی از پروتئین ، آنتی اکسیدان و حتی فیبر خوراکی است . پس بیایید با برخی از بهترین فواید پسته برای سلامتی ، مو و پوست آشنا شویم .
پسته چیست؟
با آنکه پسته را نوعی خشکبار میدانند اما در واقع دانه میوهای با نام علمی Pistacia Vera و از تیره پستهایان است . پسته پوسته کرم رنگ دارد که درون این پوسته مغز سبز رنگ با پوشش خارجی قرمز به چشم میخورد . قسمت سبز رنگ شیرین و طعم خامهای دارد. پسته خشک معمولا به صورت شور سرو میشود تا مزه بهتری داشته باشد. از دیگر هم خانواده ای پسته می توان به بنه (پسته وحشی) پوست کنده شده ، سبز شده اشاره کرد که این پسته هم از خاصیت های زیادی برخوردار است .
آیا پسته سالم است؟
پسته یکی از سالم ترین خوراکی های کره زمین است. این خشکبار چربی های سالم دارد که برای سلامت قلب مفید ند. مصرف دست کم یک سهم پسته در رژیم غذایی روزانه اختلالات گوارشی ، مشکلات سیستم ایمنی و حتی دیابت را کاهش میدهد. همچنین ثابت شده که پسته باعث بهبود دید و همچنین کیفیت تندرستی میشود.
مقایسه پسته و بادام
پسته و بادام هر یک به نوبه خود سالم هستند. هر دو چربی های خوب و تقریباً کالری یکسانی دارند. با این حال ، هنگامی که بحث کلسیم مطرح میشود ، پسته تنها ۴ درصد مصرف توصیه شده روزانه را تامین میکند در حالیکه این عدد در مورد بادام ۱۰ درصد است . در مورد آهن ، پسته ۸ درصد مصرف توصیه شده روزانه و بادام ۶ درصد آهن مورد نیاز بدن را در روز تامین میکنند. خلال بادام درختی سرشار از کلسیم است . گنجاندن هر دو آجیل در رژیم غذایی باعث میشود که از فواید هر دو بهره مند شوید.
ارزش غذایی پسته:
آنچه در پی میآید ارزش غذایی پسته به ازای هر ۱۰۰ گرم است:
• مجموع کالری : ۵۶۲ کالری
• مجموع کربوهیدارت : ۲۸ گرم
• فیبر خوراکی : ۱۰ گرم
• مجموع چربی : ۴۵ گرم
• ویتامین A: 8 درصد
• کلسیم : ۱۰ درصد
• ویتامین C: 9 درصد
• آهن : ۲۱ درصد
• ویتامین B6: 85 درصد
•• منیزیم : ۳۰ درصد •
چگونگی مصرف پستهبهترین شیوه برای مصرف پسته جدا کردن پوسته آن یا استفاده از پودر پسته است . با انگشت یا فندوق شکن میتوان پوسته آنرا دو نیم کرد. البته بسیاری از برند ها پسته مغزشده عرضه میکنند که به صورت آنی قابل مصرف است . حتی میتوانید به جای محصولات لبنی ، پسته به سوپ اضافه کنید تا بافت یکنواخت خامهای پیدا کند . همچنین پسته بوداده قابل استفاده در سالاد است و از آن میتوان برای تزئین کیک و دسر نیز استفاده کرد.
روزانه باید چقدر پسته خورد؟
پزشکان و متخصصان تغذیه توصیه میکنند که روزانه بین ۴۲ تا ۸۵ گرم پسته مصرف کنیم که معادل دو مشت است . البته این مقدار بستگی به سن ، جنسیت و وضعیت سلامت شخص دارد . برای کاهش ولع مصرف خوراکی میتوانید پسته را به عنوان میان وعده جایگزین هله هوله ها کنید.
مزایای سلامتی ثابت شده پسته
در صورت مصرف مقدار توصیه شده روزانه پسته ، هم احساس سیری خواهید کرد و هم از مزایای آن برخوردار خواهید شد . همچنین تمام ویتامین ها و مواد معدنی و مغذی مورد نیاز بدن را نیز با مصرف پسته تامین خواهید کرد. پس بیایید امروز با هم فواید سلامتی پسته را مرور کنیم. موافقید؟
۱. قلب سالم
متخصصان میگویند ، با مصرف روزانه پسته سلامت قلب را تضمین میکنید چون این خشکبار باعث کنترل و کاهش میزان کلسترول در جریان خون میشود. افرادی که رژیم غذایی کم کالری را ترجیح میدهند میتوانند بیشتر کالری های خوب مورد نیاز بدن را با مصرف روزانه یک کاسه پسته تامین کنند. مطالعات و پژوهش ها حاکی از آن است که مصرف یک کاسه پسته با شکم خالی باعث کاهش مصرف کالری و کلسترول میشود. اما چگونه چنین اتفاقی رخ میدهد؟ پسته حاوی مقادیر زیادی اِل آرژینین است که باعث انعطاف عروق و جلوگیری از تشکیل لخته خون میشود. از سوی دیگر بیتوجهی به این موضوع منجر به حمله و سکته قلبی خواهد شد. پسته همچنین حاوی مقدار زیادی ویتامین E است که باعث از بین رفتن رسوبات کلسترول در عروق میشود.
۲. کمک به کاهش وزن
اگر میخواهید لاغر شوید از پسته کمک بگیرید. متخصصان میگویند ، افرادی که عاشق پسته و سایر خشکبار هستند قادر به کنترل وزن و کاهش اندازه دور کمر خود خواهند بود. با توجه به اینکه فیبر زیادی در پسته وجود دارد ، باعث کنترل درد های ناشی از گرسنگی ، احساس سیری و همچنین پیشگیری از پرخوری میشود. پسته همچنین حاوی اسید های سالم است که باعث میشود کالری زیادی مصرف نکنیم و به همین دلیل است که متخصصان مصرف روزانه یک کاسه پسته را توصیه میکنند.
۳. تنظیم قند خون
فواید پسته برای بیماران دیابتی غیرقابل باور است. به گفته پزشکان ، حتی احتمال درمان دیابت نوع دوم یا کاهش علائم آن با مصرف پسته وجود دارد. برای این کار بدن نیاز به مقادیر کافی فسفر دارد که این ماده معدنی به وفور در پسته یافت میشود . همچنین فسفر به تجزیه پروتئین ها و تبدیل آنها به اسید های آمینه کمک میکند. برای اینکه حساسیت به گلوگز تحت کنترل باشد یا پایین بیایید نیاز به مصرف پسته است.
۴. بهبود هموگلوبین
متخصصان معتقدند با مصرف روزانه پسته میتوان از خون پاک و سالم برخوردار شد. پسته حاوی مقدار زیادی ویتامین B6 است که منبع خوبی برای ساخت هموگلوبین به شمار میآید. وظیفه هموگلوبین حمل اکسیژن در جریان خون و رساندن آن به سلولهای بدن است. هنگامی که اکسیژن خون افزایش مییابد ، کارکرد بدن بهتر میشود و جریان خون پاک میماند.
۵. تحریک سیستم عصبی
به دلیل وفور ویتامین B6 در پسته ، سیستم عصبی ایمن و سالم میماند. آمینها مولکولهای پیام رسان بدن هستند که برای کمک به رشد و تکثیر نیاز به اسید های آمینه دارند. در اینجا ویتامین B6 باعث شکلگیری میلین میشود که غلاف محافظ اطراف عصب ها ایجاد میکند. این آنزیم همچنین باعث تولید ملاتونین ، سروتونین ، اسید گاما آمینوبوتیریک و سایر اسید ها که اعصاب را آرام نگه میدارند میشود.
۶. بهبود بینایی
متخصصان میگویند اگر میخواهید چشمانتان برق بزند هر روز یک کاسه پسته بخورید. پسته کاروتنوئید دارد که حاوی آنتی اکسیدان های محافظ چشم به نام های زی زانتین و لوتئین است. این آنتیاکسیدان ها با رادیکال های آزاد مقابله کرده و عامل بیماری «دژنراسیون ماکولا» را که به واسطه بالا رفتن سن بوجود میآید از بین میبرد. هنگامی که عامل ایجاد این بیماری از بین برود دیگر شخص بینایی خود را از دست نخواهد داد و با سایر مشکلات بینایی نیز مواجه نخواهد شد.
۷. بهبود سیستم ایمنی
متخصصان معتقدند ، برخورداری از سیستم ایمنی سالم با مصرف پسته امکانپذیر است چون پسته به فور ویتامین B6 دارد. این ویتامین برای بدن و مغز معجزه و با انواع عفونت نیز مبارزه میکند. این آنزیم همچنین باعث تولید گلبول های قرمز خون سالم و محافظت از غدد لنفاوی و طحال ، تیموس و گره های لنفاوی میشود.
۸. محافظت در برابر اشعه ماورای بنفش
به لطف وفور ویتامین E در پسته ، سلامت پوست با مصرف این خشکبار تضمین میشود. این آنتی اکسیدان محلول در چربی باعث عمر طولانی تر غشای سلولی ، مبارزه با رادیکال های آزاد و همچنین پوست نرم و زیبا میشود. همچنین ویتامین E موجود در پسته از پوست در برابر اشعه های مضر فرابنفش خورشید نیز محافظت و اینگونه از پیری زود هنگام پوست جلوگیری میکند.
۹. مرطوب کردن پوست
فواید پسته برای پوست بیشمار است و افرادی که دارای پوست بسیار خشک هستند میتوانند این مشکل خود را با کمک پسته برطرف کنند. پسته دارای مقادیر زیادی اسید های چرب است و به همین دلیل از پسته در درمان های مختلف از جمله ماساژ درمانی و رایحه درمانی برای از بین بردن خشکی استفاده میشود. ویتامین E موجود در پسته به عنوان آنتی اکسیدان عمل کرده و از پوست در برابر اشعه های فرابنفش که منجر به بیماری های مختلف پوستی میشوند محافظت میکند. پسته همچنین به عنوان ضد پیری باعث جوانی و شادابی پوست میشود و روغن موجود در آن مانند مرطوب کننده عمل میکند.
۱۰. گوارش بهتر
پسته حاوی فیبر خوراکی است که به گوارش بهتر کمک میکند. این منبع فیبر برای هضم مناسب غذا در بدن بسیار حیاتی است.جدا از سایر مواد مغذی و اجزای آنها ، فیبر برای درمان مشکلات گوارشی و معده ضروری است چون به عملکرد مناسب سیستم گوارش کمک میکند. مشکلات گوارشی یا یبوست در میان مردم بسیار رایج هستند به همین دلیل هرگز از این خاصیت پسته غافل نشوید.
۱۱. تغذیه مو
خوردن پسته فواید زیادی دارد از جمله تقویت و نرمی مو. پسته که فواید مشابهی نیز برای پوست دارد حاوی مقدار قابل توجهی بیوتین است که با ریزش مو مقابله میکند. عامل اصلی ریزش مو کمبود بیوتین است. پسته موجب تغذیه موی خشک و افزایش انعطاف پذیری تارهای مو میشود. از ماسک موی پسته نیز برای تقویت مو استفاده میکنند. مصرف پسته راهکاری ساده برای درمانی کم آبی ، مو خوره و هر نوع آسیب دیگری به مو است و همچنین باعث تقویت ریشه و دسته های مو میشود. برای رشد سالم و مناسب تارهای مو، نیاز مبرم به اسید های چرب است.
۱۲. حمایت از کارکرد بهتر بدن
پسته موادمغذی مختلفی دارد که یکی از این مواد مهم ویتامین B6 است. این ویتامین که برای سیستم عصبی ضروری است به عنوان پروتئین جهت حمل اکسیژن بیشتر در خون عمل میکند و منجر به افزایش هموگلوبین میشود. به طور خلاصه به انتقال مناسب تکانه های عصبی به منظور تضمین کارکرد سالم بدن کمک میکند. سیستم عصبی نقش مهمی در بدن دارد. هرگونه اختلال در سیستم عصبی منجر به بیماری های شدید خواهد شد. آمین ها که مولکول های پیام رسان هستند به اسید های آمینه نیاز دارند و این اسید ها نیز به نوبه خود وابسته به وجود ویتامین B6 در بدن هستند. غلافی که ملین نام دارد به واسطه همین ویتامین دور فیبر عصبی شکل میگیرد.
۱۳. بهبود سلامت مغز
عملکرد صحیح غدد منجر به سلامتی بدن میشود. مواد مغذی پسته اکسیژن بیشتری وارد خون میکنند و خون سالم نیز حاوی گلبول های سفید بیشتری است. برای مقابله با هر نوع عفونت یا بیماری ، بدن به مقدار کافی گلبول سفید نیاز دارد. پسته همچنین باعث کارکرد صحیح بسیاری از غدد مانند تیموس ، طحال و غیره میشود. ویتامین B6 نقش حیاتی در افزایش میزان اکسیژن خون دارد بنابراین موجب افزایش هموگلوبین میشود. هر چه اکسیژن بیشتری در خون باشد به همان نسبت مغز فعالتر و سالمترمیشود.
۱۴. پیشگیری از سرطان
یکی از دلایل کاربردهای متعدد پسته ، برخورداری آن از آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدان های موجود در پسته کمک به خنثی سازی رادیکال های آزاد موجود در بدن که اساساً عامل بیماری های قلبی ، سرطان و سایر بیماری های هستند ، میکند. مطالعات نشان داده که آنتی اکسیدان های موجود در پسته بسیار موثر و کمک کننده هستند که حتی در برخی از مواد غذایی نیز از آنها استفاده میشود.
۱۵. افزایش سلامت روده
پسته دارای خواص پروبیوتک است که باعث افزایش فلور روده میشود. بنه یا همان پسته وحشی همین خاصیت ها را دارد مخصوصا در مورد بنه بادکش شده .پسته همچنین فیبر خوراکی دارد که حجم مدفوع را افزایش میدهد و باعث حرکت یکنواخت آن میشود. علاوه بر پیشگیری از یبوست ، پسته همچنین حاوی گیاه های شیمیایی متعدد است که قادر به تغییر ترکیب باکتری های معده اند. این یکی از بهترین فواید خوردن پسته است.
۱۶. مقابله با التهاب
مطالعات حاکی از آن است که التهاب در بدن عامل اصلی بیماری های قلبی و سایر بیماری های خطرناک است. پسته دارای خواص ضد التهابی است که باعث کاهش التهاب در سطح سلولی میشود. توصیه میشود که برای برخورداری از قلب سالم تر هر روز یک سهم پسته میل کنید.
۱۷. افزایش سلامت جنسی مردان
یکی از مشکلات اصلی که مردان با آن مواجه هستند ، کیفیت پایین و تعداد اندک اسپرم است. پسته یکی از بهترین داروهای طبیعی برای درمان اختلال نعوظ در مردان به شمار میآید. همچنین پسته با تامین مواد مغذی حیاتی بدن باعث میشود که مردان در زندگی از رابطه جنسی خود لذت بیشتر ببرند. این یکی از بهترین فواید سلامتی پسته است.
۱۸. مقابله با پیری زودرس
پسته مملو از ویتامین E است که به طور موثر باعث کاهش علائم پیری میشود. این ماده مغذی فوق العاده از پوست در برابر اشعه های مضر خورشید محافظت میکند. همچنین باعث کاهش شکلگیری چین و چروک ، خطوط باریک و لکه میشود که شما را پیرتر نشان میدهند. استفاده موضعی از پسته باعث جوان سازی و روشن شدن بیشتر پوست خواهد شد.
۱۹. فواید پسته در دوران بارداری
خشکبار به ویژه پسته بخش جدا نشدنی از رژیم غذایی خانم های باردار است چون حاوی ویتامین ها و مواد معدنی بسیار مهم برای حمایت از بارداری سالم هستند. مس موجود در پسته باعث افزایش تعداد گلبول های قرمز لازم برای اکسیژن رسانی به سلول های بدن میشود. همچنین پسته درد های مفصلی ، یبوست و بسیاری از عفونت ها را کاهش میدهد. به همین دلیل است که پزشکال مصرف پسته را در دوران بارداری توصیه میکنند.
عوارض جانبی مصرف پسته
حالا که با فواید سلامتی متعدد پسته آشنا شدهاید بد نیست که با عوارض جانبی مصرف بیش از حد آن نیز آشنا شویم:
• درد شکم
• سوء هاضمه
• دفع گاز
• یبوست
• نفخ
• مصرف پسته شور منجر به افزایش سدیم در بدن میشود.
• تولید گرمای بیش از حد در بدن
آیا این همه فواید سلامتی پسته باعث تعجب شما نشده است؟ این آجیل نه تنها میان وعدهای خوشمزه است بلکه به واسطه مواد مغذی اعجاب انگیز خود ، بدن را تقویت میکند. با این حال، بیشتر مردم از پسته شور یا طعم دار استفاده میکنند که مملو از سدیم و افزودنی غیرطبیعی است . وجود چنین موادی باعث از بین رفتن فواید پسته شده و در واقع مصرف آن برای سلامتی مضر میشود . همواره توصیه میشود تا آجیل ساده و بدون چاشنی مصرف کنید که از خوردن آن دچار عذاب وجدان نشوید.