خواص گردو

همان‌طور که می‌دانید، تفکر و خردورزی در فرهنگ ایرانیان از دیرباز ارزش والایی داشته است. عارفان، اندیشمندان و متفکرین در سراسر تاریخ، مردم را به تامل و اندیشه‌کردن دعوت می‌کردند. نمونه آن، شعر زیبای سعدی شیرازی‌ست که می‌فرماید: آدمی ‌را عقل باید در بدن،   ورنه جان در کالبد دارد حمار.

پس اطبای ایرانی بر هرچیزی که می‌توانست به افزایش قدرت تفکر و قوای عقلانی انسان بیفزاید، تاکید زیادی می‌کردند. با علم مدرن امروزی، بررسی این موضوع که گردو تا چه حد می‌تواند بر عمکرد مغز انسان تاثیر بگذارد بسیار جالب توجه به نظر می‌رسد. در این مقاله به بررسی آخرین تحقیقات دانشمندان و محققین در این زمینه پرداخته‌ایم و خواص گردو را از جوانب مختلف مانند خواص گردو برای لاغری، بررسی می‌کنیم.

خواص درمانی گردو

گردو سرشار از ویتامین C، ویتامین‌های B (ویتامین B6، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، اسیدپانتوتنیک و فولات)، ویتامین E، ویتامین A، ویتامین K و همچنین مواد معدنی مانند کلسیم، آهن، منیزیم، پتاسیم، سدیم و روی ا‌ست.

اما اگر یک سیستم امتیازدهی برای مواد غذایی در نظر گرفته می‌شد، گردو به‌خاطر محتوای بالای اسیدهای چرب اشباع‌نشده (PUFA) که با نام چربی‌های خوب آن‌ها را می‌شناسیم، رتبه اول را کسب می‌کرد. در واقع، این خواص گردو شاید شناخته‌شده‌ترین آن در سطح عموم مردم باشد.

گردو یکی از منابع گیاهی برتر اسید آلفا لینولنیک (ALA) -نوعی PUFA- است که یک ضد التهاب فوق‌العاده موثر محسوب می‌شود. از جمله دیگر خواص گردو می‌توان به فیبر بالا، آنتی‌اکسیدان‌هایی مانند پلی‌فنول‌ها و ترکیباتی مانند ویتامین E، اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ و کاتچین اشاره کرد. این ترکیبات همراه با آنتی‌اکسیدان‌ها به کاهش و حذف رادیکال‌های آزاد کمک می‌کنند.

رادیکال‌های آزاد، مولکول‌های ناپایداری هستند که باعث آسیب سلولی یا استرس اکسیداتیو می‌شوند و به‌مرور زمان، در ایجاد بیماری‌هایی مزمن مانند بیماری قلبی و سرطان نقش دارند. آنتی‌اکسیدان‌ها مانند پلی‌فنول‌هایی که در گردو موجود هستند، از سلول‌ها در برابر آسیب محافظت می‌کنند و در نهایت از بیماری‌های مزمن و سرطان جلوگیری به‌عمل می‌آورند.

عجله نکنید! به خواص گردو برای مغز هم خواهیم رسید. اما بخش بعد به محبوب‌ترین خواص گردو، یعنی خواص گردو برای لاغری اختصاص دارد.

خواص گردو برای لاغری

walnut benefits 02 - خواص گردو

محققان به این نتیجه رسیده‌اند که خواص گردو برای لاغری بسیار زیاد است. خوردن یک مشت گردو در بیشتر روزهای هفته با کاهش خطر چاقی و بیماری قلبی مرتبط است. مطالعاتی که روی خواص گردو برای لاغری انجام شده است، نشان می‌دهد که گردو ناحیه‌ای از مغز را که در کنترل اشتها نقش دارد، فعال می‌کند.

برای بررسی خواص گردو برای لاغری، به ۹ نفر مبتلا به چاقی یک لیوان اسموتی حاوی حدود ۱۴ نیمه گردوی آسیاب‌شده یا یک اسموتی دارونما (از نظر طعم و کالری یکسان) به مدت پنج روز متوالی داده شد.

پس از یک ماه رژیم غذایی معمولی، شرکت‌کنندگان برای یک آزمایش پنج‌روزه دیگر بازگشتند تا خواص گردو روی آن‌ها آزمایش شود. این بار به گروهی که قبلا دارونما داده شده بود، اسموتی گردو دادند و بالعکس.

در روز پنجم هر دو دوره‌‌ آزمایش تاثیر خواص گردو برای لاغری، شرکت‌کنندگان تحت آزمایش‌های تصویربرداری مغزی قرار گرفتند و تصاویر غذاهای مطلوب (مانند همبرگر و کیک)، غذاهای کمتر مطلوب (سبزیجات)، یا تصاویر خنثی مانند سنگ‌ها و درختان به آن‌ها نشان داده شد.

اسکن مغز افرادی که پنج روز اسموتی گردو خورده بودند، نشان داد هنگامی ‌که به غذاهای مطلوب نگاه می‌کنند، فعالیت بیشتری در ناحیه‌ای به نام انسولا در سمت راست مغز آن‌ها ایجاد می‌شود.

فعالیت بیشتر آن ناحیه مغز ممکن است بازتاب افزایش خودداری در مواجهه با غذاهای مطلوب (و کمتر سالم) باشد. به گفته محققانی که روی خواص گردو برای لاغری تحقیق می‌کردند، این فعالیت به نوبه خود ممکن است انتخاب‌های غذایی سالم‌تری را موجب شود. غیر از کنترل هوس‌های غذایی، خواص گردو برای لاغری شامل جنبه‌های زیر است:

  • آلفا لینولنیک اسید یا ALA (شکلی از اسیدهای چرب امگا ۳) بیشترین تاثیر را روی خواص گردو برای لاغری دارد و برای تقویت سلامت قلب بسیار مفید است. این ماده بدن را وادار به سوزاندن سریع چربی می‌کند.
  • یک مطالعه منتشرشده در مجله Nutrients ادعا می‌کند که اگر افراد به‌طور منظم حدود ۳۰۰ کالری گردو مصرف کنند، می‌توانند وزن خود را به روشی بهتر مدیریت کنند و از خواص گردو برای لاغری بهره‌مند شوند.
  • مطالعه روی خواص گردو برای لاغری نشان می‌دهد که رژیم غذایی غنی از چربی‌های غیراشباع چندگانه (PUFA) سطح هورمونی به نام گرلین را کاهش می‌دهد. این هورمون به بدن سیگنال می‌دهد که احساس گرسنگی کند.
  • خوردن گردو باعث تولید مقداری پپتید می‌شود. پپتید هورمونی‌ست که سیری را افزایش می‌دهد و باعث می‌شود معده برای مدت طولانی‌تری احساس سیری کند. ترشح هورمون پپتید تاثیر زیادی در خواص گردو برای لاغری دارد.
  • یک ترکیب آنتی‌اکسیدانی به نام الاژیک‌ اسید التهاب را کاهش می‌دهد و روده را سالم و روان نگه می‌دارد. این آنتی‌اکسیدان که جزو خواص گردو برای لاغری به شمار می‌آید، منجر به بهبود سرعت متابولیسم می‌شود و به نوبه خود کالری و چربی اضافی را سریع‌تر از بین می‌برد.

غیر از خواص گردو برای لاغری، خواص دیگری هم برای گردو وجود دارد که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

خواص گردو در بارداری

walnut benefits 03 - خواص گردو

خوردن گردو در بارداری می‌تواند منجر به بهبود توانایی شناختی در کودکان شود. در یک مطالعه در مورد خواص گردو و آجیل که در مجله اروپایی اپیدمیولوژی چاپ شد، مادران ۲۲۰۸ کودک، پرسشنامه‌های غذایی را در مورد مواد غذایی که در سه ماهه اول و سوم بارداری مصرف کرده بودند، پر کردند و محققان تست‌های توانایی حرکتی و هوشی را زمانی که کودکان یک و نیم، پنج و هشت ساله بودند انجام دادند.

محققان دریافتند کودکان مادرانی که بیشترین مصرف آجیل را داشتند، به‌طور قابل‌ توجهی امتیاز بیشتری در تست‌های توجه پایدار، حافظه فعال و IQ کسب کردند. این مطالعه برای سن مادر، وضعیت اجتماعی-اقتصادی، مصرف سیگار و الکل و بسیاری از ویژگی‌های دیگر مادران و نوزادان کنترل شد.

کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان، مصرف گردو و آجیل در دوران بارداری را به‌دلیل محتوای پروتئین آن‌ها تایید می‌کند، اما هیچ ادعایی در مورد تاثیر آن‌ها بر رشد عصبی ندارد. جوردی جولوز، نویسنده ارشد این پژوهش، توصیه می‌کند که خانم‌های باردار حداقل سه بار در هفته آجیل، به‌خصوص بادام، گردو و فندق بخورند.

همچنین از جمله خواص گردو در بارداری، تاثیر آن بر لاغری‌ست. زنان بارداری که در دوران بارداری خود از افزایش وزن بیش از حد رنج می‌برند، می‌توانند از خواص گردو برای لاغری بهره‌مند شوند.

خواص گردو برای کودکان

از خواص گردو برای کودکان هر چه بگوییم، کم گفته‌ایم. گردو حاوی فولات و همچنین امگا ۳ است. هر دوی این مواد مغذی در درجه اول به رشد مغز کودک کمک می‌کنند. این مواد با افزایش حافظه و تقویت فعالیت سلول‌های مغز، قدرت مغز را بهبود می‌بخشند. گردو منبع خوبی از ویتامین B1 و B6 هم است که برای رشد بافت مغز ضروری هستند و سلامت اعصاب کودکان را تقویت می‌کنند.

گردو سرشار از مواد معدنی ضروری مانند منیزیم، پتاسیم، فولات، کلسیم، روی و سلنیوم است که همگی برای رشد مطلوب کودک بسیار مورد نیاز هستند. کلسیم، استخوان‌های کودک را تقویت می‌کند، در حالی که آهن، سطح هموگلوبین خون را مدیریت می‌کند.

گردو دارای خواص آنتی‌اکسیدانی قوی‌ست که به بدن کودک کمک می‌کند تا از شر مواد سمی ‌خلاص شود. این روزها همه پدر و مادرها نگران چاقی فرزندانشان هستند. گردو اگر به مقدار مناسب مصرف شود می‌تواند به حفظ وزن بدن کودکان کمک کند.

گردو حاوی چربی‌های مفید است که برای یک رژیم غذایی سالم ضروری‌ست. همچنین، به لطف وجود امگا ۳ و مواد مغذی ضروری گیاهی در گردو ممکن است به سرکوب گرسنگی کمک کند و باعث شود فرزندان شما برای مدت طولانی‌تری احساس سیری کنند. همان‌طور که گفته شد، یکی از خواص گردو که می‌توانید از آن بهره فراوانی ببرید، خواص گردو برای لاغری است.

تقویت سیستم ایمنی بدن همیشه مطرح بوده است اما در سال‌های اخیر با وجود همه‌گیری کرونا اهمیت بیشتری پیدا کرده است. دستورالعمل‌های سازمان استاندارد و ایمنی مواد غذایی، مصرف غذاهای حاوی امگا ۳، روی، سلنیوم، پروتئین و ویتامین B را برای کمک به حفظ سلامت سیستم ایمنی توصیه می‌کند.

خواص گردو برای کبد

walnut benefits 04 - خواص گردو

از بین انواع آجیل، گردو یکی از مفیدترین منابع برای کاهش بیماری کبد چرب است. این امر به دلیل محتوای آنتی‌اکسیدانی گردو و میزان بالای اسیدهای چرب آن است. گردو دارای بیشترین اسیدهای چرب امگا ۶ و امگا ۳ و همچنین آنتی‌اکسیدان‌های پلی‌فنول است که اهمیت زیادی بر سلامت کبد دارند و جزو خواص گردو برای کبد محسوب می‌شوند.

بنابراین اسیدهای چرب گردو نه‌تنها جزو خواص گردو برای لاغری به شمار می‌آیند، بلکه تاثیر زیادی بر سلامت کبد و جلوگیری از کبد چرب دارند. امروزه تعداد بسیار زیادی از مردم درگیر کبد چرب هستند که با یک رژیم غذایی مناسب و گنجاندن دانه‌های مفید مانند گردو می‌توانند با آن مقابله کنند.

خواص گردو برای قلب و عروق

گردو به‌دلیل محتوای قابل توجه ALA، بهترین دوستدار قلب شماست. بر اساس مطالعه‌ای روی خواص گردو که در مجله انجمن قلب آمریکا چاپ شده است، ALA (که یک اسید چرب مفید است) می‌تواند LDL (کلسترول بد) را کاهش دهد.

تحقیقات نشان می‌دهد که ALA دارای اثرات آنتی‌اکسیدانی‌ست که ممکن است از اکسیداسیون LDL (فرآیندی که تصور می‌شود زمانی رخ می‌دهد که کلسترول LDL با رادیکال‌های آزاد در بدن واکنش نشان دهد) محافظت کند.

به نظر می‌رسد اکسیداسیون LDL در تشکیل پلاک که می‌تواند باعث بیماری قلبی شود، نقش دارد. علاوه‌بر این، ALA می‌تواند باعث ایجاد ترکیباتی شود که باعث گشادشدن عروق می‌شود، در نتیجه از فشار خون بالا جلوگیری می‌کند و خطر بیماری قلبی را کاهش می‌دهد. گردو سرشار از پتاسیم است. پتاسیم با ریلکس‌کردن رگ‌های خونی، کنترل بیشتر فشار خون بالا و جلوگیری از مشکلات قلبی، به ارزش خواص گردو می‌افزاید.

خواص گردو برای سلامت مغز

walnut benefits 05 - خواص گردو

بالاخره نوبت به بررسی خواص گردو برای سلامت مغز می‌رسد. اگرچه تحقیقات نشان داده است که گردو برای عملکرد مغز مفید است، اما این تاثیر بیشتر به دلیل خواص گردو برای قلب است. شکی نیست که سلامت مغز به جریان خون مناسب متکی‌ست که توسط قلب کنترل می‌شود.

طبق مقاله‌ای که در مجله Stroke منتشر شده است، عواملی مانند فشار خون بالا و کلسترول می‌توانند جریان خون به مغز را مختل کنند و منجر به اختلال شناختی شوند. اما از آن‌جایی که گردو سرشار از مواد مغذی دوستدار قلب است، می‌تواند تاثیر زیادی بر سلامت مغز داشته باشد.

ALA به بدن کمک می‌کند تا مولکول‌های ضد التهابی را تولید کند. این مولکول‌ها از التهاب و آسیب عروق خونی که می‌توانند خطر ابتلا به اختلالات عصبی مانند بیماری آلزایمر را افزایش دهند، جلوگیری می‌کنند.

گردو از نظر میزان آنتی‌اکسیدان‌ها هم می‌تواند به سلامت مغز کمک ‌کند. یکی از علل زوال شناختی این است که مغز تحت استرس اکسیداتیو قرار می‌گیرد. این امر به این دلیل است که با گذشت زمان، استرس اکسیداتیو، سلول‌های مغز را تخریب می‌کند.

بر اساس یک بررسی علمی ‌‌منتشرشده در مجله Nutrients، آنتی‌اکسیدان‌های گردو می‌توانند آسیب اکسیداتیو را کاهش دهند و در نهایت پیشرفت زوال شناختی را به تاخیر بیندازند یا کند کنند. یکی دیگر از مقالات منتشرشده در Nutrients بیان می‌کند که مصرف گردو ممکن است با علائم افسردگی کمتر، سطوح انرژی بالاتر، تمرکز بهتر و خوش‌بینی بیشتر همراه باشد.

آن‌چه از خواص گردو یاد گرفتید

از ویتامین‌های مختلف موجود در گردو گرفته تا انواع مواد معدنی، چربی‌های مفید و انواع آنتی‌اکسیدان‌ها، خواص درمانی گردو بسیار زیاد است و همه افراد می‌توانند از آن بهره‌مند شوند. شما به روش‌های مختلف می‌توانید گردو را در رژیم غذایی خود قرار دهید. گردو را هم می‌توان به‌صورت خام و هم به‌صورت پخته‌شده در انواع غذاها، کیک‌ها، شیرینی‌ها و سالادها استفاده کرد.

گردو طیف گسترده‌ای از خواص مانند افزایش لاغری، سلامت مغز، قلب، کبد و غیره را شامل می‌شود. تنها با خوردن روزانه یک مشت گردو می‌توانید از خواص گردو بهره ببرید و سطح سلامت خود را ارتقا دهید. آیا شما هم در رژیم غذایی خود از گردو استفاده می‌کنید؟ آیا تا به حال فواید آن را به چشم دیده‌اید؟ تجربیات خود را از مصرف گردو با ما در میان بگذارید.

 

 

لینک منبع : مجله لوکان

ممکن است شما دوست داشته باشید